Menü

TAMAMLANAN SÜREÇLER

Stratejik Plan Mahalle Toplantıları

Merdivenköy ve Sahrayıcedid 30.06.2019

MERDİVENKÖY ve SAHRAYICEDİD MAHALLELERİ
STRATEJİK PLAN TOPLANTISI RAPORU

    

Anlat Kadıköy dijital platformunda ve 30.06.2019 tarihinde Halis Kurtça Kültür Merkezi'nde yaklaşık 90 kişinin katıldığı Stratejik Plan Mahalle Toplantısı’nda, vatandaşlar tarafından birçok konu hakkında sorunlar ve çözüm önerileri ifade edilmiştir. Bu görüşlerden yola çıkılarak elde edilen aşağıdaki raporda, vatandaşın tespit ettiği sorunlar ve varsa çözüm önerileri kısaca özetlenmiştir.

Kadıköy’ün kuzey bölgesinde merkezi ulaşım yollarına yakın E-5 karayolu ve tem otoyolu bağlantı sınırında bulunan ve Ataşehir ile sınır olan Merdivenköy-Sahrayıcedit mahallelerinde yaşayan sakinlerin taleplerinin halkın esenliğine ilişkin konularda yoğunlaştığı görülmektedir.

Hastaneler, okullar, üniversite, otel, oto sanayi, semt pazarları, parklar ve ibadethaneler ile ön plana çıkan bu iki mahallenin gün içerisinde nüfusun hareketli olması ve merkezi ulaşım yolları ve kavşaklarına yakın olması ile öne çıkmaktadır.

Sahrayıcedit ve Merdivenköy mahallelerin huzurunu kaçıran karşı vatandaş talepleri, şikâyet sayısı ve önem sırasına göre aşağıdaki gibidir:

    

Merdivenköy Kurban Satış Alanın Halk Sağlığı ve Çevreye Verdiği Zararlar

Merdivenköy Mahallesi'nde yer alan Göztepe Kavşağı'nın yanında bulunan boş arazide Kurban Bayramı'ndan yaklaşık bir ay öncesinde başlayan büyükbaş ve küçükbaş hayvan satışlarından ve kurban bayramı günlerindeki kesimlerden dolayı, yoğun ve rahatsız edici koku yayılmakta, ayrıca sinek sorunu oluşmaktadır. Bu durum Merdivenköy ve Sahrayıcedit bölgesinde, özellikle kurban satış alanına yakın yerlerde yaşayan mahalle sakinlerini, ayrıca Göztepe Fahrettin Kerim Gökay Caddesi'ne kadar uzak yerlere kadar yaşayan insanların yaşamlarını olumsuz etkilemektedir.

Söz konusu arazi için gelen çözüm önerileri arasında, söz konusu arazinin sahibi olan firmanın avukatları ile görüşülmesi ve hızlı bir şekilde aksiyon alınması bulunmaktadır. Bununla birlikte, Merdivenköy kurban satış ve kesim alanının Hasanpaşa Mahallesi'nde bulunan çok katlı otopark ve Salı pazarı olarak hizmet veren alana taşınması fikri ön plana çıkmıştır. Ayrıca söz konusu alanın lokasyonu ve halk yararı göz önünde alınarak kamulaştırılması, yeşil alan, park veya bostan gibi faaliyetlerde kullanılması ve bölge halkı için afet toplanma merkezi olarak belirlenmesi gelen öneriler arasında yer almaktadır.

    

Sağlık ve Çevreyi Etkileyen Nedenler

Bölgede 4 adet beton santrali olduğu, bu santrallerde yapılan üretim neticesinde etrafa yüksek miktarda çimento tozunun yayıldığı, eski binaların ıslatılmadan yıkılması neticesinde etrafa zararlı tozların yayılmasından kaynaklı olarak hava kirliliğine ve insan sağlığı ile çevreye ciddi zarar verdiği belirtilmiştir.  Beton santrallerinin mahalle dışında, sağlığa zarar vermeyecek bir alana taşınması fikri öne çıkmıştır.

Ayrıca bina yıkımlarında asbest analizi yapılmadan hiçbir şekilde bina yıkımına izin verilmemesi, bina yıkımlarında özellikle sağlık kuruluşlarının ve muhtarlıkların da içinde olduğu bir komisyon ile izin verilmesi, gelen öneriler arasında yer almaktadır.

 

Güvenlik Sorunları

Her iki mahalle sakinlerince özellikle başta parklarda kendilerini emniyette hissetmedikleri dile getirilmiştir. Bununla birlikte kentsel dönüşümden dolayı boşaltılan binalarda ve parklarda en önemli sorunun uyuşturucu madde kullananların olduğu dile getirilmiştir. Bölgede bulunan bazı sokaklarda aydınlatmanın yetersiz olması gerekçesiyle özellikle kadınların gece geç saatlerde kendilerini güvende hissetmediklerinden bahsedilmiştir. Parklar gibi önemli kamu alanlarına kamera koyulması ve Avrupa'daki örneklerine bakılarak imdat butonu yerleştirilmesi veya yeterince bekçi istihdam edilmesi talepleri bulunmaktadır.

 

Kaldırım ve Yol İşgalleri

Bölgede yoğunlukta bulunan oto galeri sahiplerinin satış amacıyla taşıtları kaldırımlara ve yollara park ederek buraları işgal ettikleri ve bu nedenle yürünebilirlik sorununun oluştuğu; bu kapsamda, yasal olarak oto galeri sahiplerinin şehir içinde satış yapmalarının yasaklandığı dile getirerek oto galeriler için şehir dışında oluşturulan alanlarda satış yapmaları gerektiği bildirilmektedir.

 

Temizlik

Parklar başta olmak üzere bölgede genel anlamda temizlik hizmetlerinin yetersiz olduğu üzerinde durulmuştur. Bazı sokakların yeterince temizlenmediği, binaların çöp konteynerlerinin çok eski, yıpranmış ve kırılmış olmasından dolayı pisliklerin ve çöp sularının etrafa dağıldığı belirtilerek hijyen sorunu ve kötü kokuya sebep olduğu belirtilmiştir. Çöp konteynerlerinin acil olarak yenilenmesi gerektiği dile getirilmiştir.

 

Trafik ve Ulaşım Sorunları

Mahallelerin özellikle hastane bölgelerinde yer alması, bölgede semt pazarlarının kurulması ve inşaat çalışmalarında kullanılan hafriyat kamyonlarının yolları kapatması vb nedenlerle bölgede yoğun araç trafiği yaşanmaktadır. Hafriyat kamyonlarının yolları kapatmasına izin verilmemesi ve trafiğe çıkış saatlerinin düzenlenmesi talep edilmektedir. Semt pazarlarının kaldırılması ve çoklu otoparklara taşınması ile trafik yoğunluğunun azalacağı yönünde öneriler bulunmaktadır.

Sahrayıcedid-Merdivenköy’den Bağdat Caddesi'ne dikey ulaşım olarak toplu taşımanın olmadığı, ER1 ve ER2 otobüs hatlarının güzergâhının eskiden olduğu gibi Sahrayıcedit Mahallesi üzerinden geçmesi, İETT tarafından kaldırılan 202 nolu otobüsün yeniden aynı güzergâh üzerinden hizmete geçmesi, gelen talepler arasında yer almaktadır.

 

Gıda Güvenliği ve Ucuz Gıda Temini

Ekonomik krizin etkisi ile pahalılığının daha da arttığı, bu nedenle sağlıklı ucuz gıdaya ulaşılamadığı dile getirilmiştir. Bu nedenle belediye teşvikleri ve işbirlikleri ile gıda kooperatiflerinin kurulması gerektiği, belediye birimlerinin buralardan alışveriş yapması ve bu sayede istihdam sağlanacağı üzerinde durulmuştur.

 

Atık Yönetimi

Geri dönüşüm konteynırlarının artırılması, apartman bahçelerine dahil edilmesi hatta eğitimin evde başlaması gerektiği bilinciyle geri dönüşüm kutularının evlere kadar dağıtılması istenmektedir. Yaz okulu kapsamında mahalle bazlı sıfır atık politikasıyla ilgili eğitim talep edilmektedir. Belediyenin vatandaşın şikâyet ve önerilerine daha duyarlı olması ve Avrupa'daki uygulamaların incelenmesi önerisi iletilmiştir.

 

Kültür Hizmetlerinin Yetersizliği

Kültür ve sanat merkezlerinin ihtiyaçları tam olarak karşılamadığı, hizmetlerin diğer belediyelere oranla çok pahalı olması, her mahallede özellikle kültürel etkinlikler olmadığı ifade edilmiştir. Ayrıca Halis Kurtça Kültür Çocuk Kültür Merkezi’nin daha geniş kesimlerin kullanacağı şekilde işlevlendirilmesi istenmiştir.

Aynı zamanda dezavantajlı çocuklar için okullarla işbirliği yaparak kültür, sanat ve spor etkinliklerinin yaygınlaştırılması önerilmektedir. Buna ek olarak sokak müzisyenlerinin bir disiplin ve organizasyon ile belli başlı parklarda ve ilçenin önemli meydanlarında müzik gösterileri yapmaları, özellikle çocukların ve yaşlıların yoğun olduğu saatlerde yapılacak gösteriler ile çocuklara müzik zevkini aşılayabileceği dile getirilen talepler arasında yer almaktadır.

 

Spor Alanında Talep ve Öneriler

Fikirtepe, Dumlupınar, Hasanpaşa ve Eğitim mahallelerinde çocuklar ve gençler için bölgede spor tesisleri ve spor kültür alanları yapılması gerektiği gelen ihtiyaçlar arasında yer almakla beraber, Sahrayıcedit ve Gözcübaba bölgesinde bu amaca uygun boş araziler olduğu gelen çözüm önerileri arasında yer almaktadır. Bununla birlikte bölge halkı hem kendi bölgesi için hem de Kadıköy’ün tüm mahallelerinde spor salonu ve sahaların yaygınlaştırılması ve ulaşılabilir olmasını talep etmektedir. Var olan spor alanları içinde eskiyen, yıpranmış ve bakım gereken ekipmanlara da (basket filesi vb) gereken bakımın yapılması istenmektedir. Bölge halkından gelen talepler içinde sadece kadınlara özel spor salonu veya belli saatlerde sadece kadınlara hizmet verilen spor salonlarının olması istenmektedir. Diğer taraftan belediye spor merkezlerinin ücretlerinin yüksekliği dile getirilerek spor merkezlerinde halka ücretsiz hizmet edilmesi gelen talepler arasındadır.

Bölge halkından gelen öneriler arasında belediyemizin çocuklar için yaptığı yaz spor okullarının her mahallede yapılması için gençlerin, çocuklara mentorlük edebileceği belirtilerek bu kapsamda yapılacak işbirlikleri ve gönüllü katılım ile üniversiteli gençlerin 9-10-11 yaşındaki çocuklara koçluk yapabileceği iletildi.

 

Mahalle Meclisleri

Bölge halkı kendi mahallelerinde karar ve çözümlerde söz sahibi olabilmek için Sahrayıceditte olan mahalle meclisinin Merdivenköy mahallesinde ve tüm Kadıköy’ün ilçelerinde de olmasını talep etmektedir. Özellikle bölge halkı ihtiyaç, talep ve önerilerin alındığı bu toplantıların 3 veya 6 aylık periyotlarla yapılmasını istemektedir.

Belediyemizden mahalle meclisi için toplantı ve etkinliklerini gerçekleştirebilecekleri en az 100 kişilik alan sağlanması konusunda talepler gelmiştir.  Bu taleple beraber mahalle evi fikri ön plana çıkmıştır. Mahalle evinde, taziye gibi özel günlerde mahallelinin yardımlaşma ve dayanışmasının sağlanmasının yanı sıra bir odasının çocuklarını, bir odasının da yaşlıların bakımında kullanılabileceği fikri ile geliştirilerek belediyemizden talep edilmiştir.

 

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Kadınların taciz ve benzeri durumlarda başvurabilecekleri ve sağlık desteği alabilecekleri  merkezler olması ve  her mahalleye kadın dayanışma merkezlerinin açılması önerildi .

 

Çocuklarımız İçin Gelen Teklifler

Her mahallede kreş, çocuk oyun evi, çocuk kütüphanesi ve çocuk atölye uygulamalarının yapılması talep edildi. Yaz okullarının mahalle bazlı olması gerektiği iletildi. Yaz spor okulları kapsamında çevre bilinci  işlenen  program oluşturulmalı ve buna  uygun kitap okuma saatleri video izleme, interaktif tiyatro, resim gibi etkinlikler Gönüllü Evleri ile beraber yapılabileceği bildirilmiştir.

 

Gençlerimiz İçin İleri Sürülen Düşünceler

Gençlik meclislerinin kurulması ve gençlerin etkileşimlerine ve sosyalleşmelerine zemin yaratılması amacıyla gençlik spor merkezlerinin açılması gelen talepler arasındadır. Bu talepler neticesinde Merdivenköy de Mustafa Saffet Anadolu Lisesi’nin alt tarafında kız öğrenci yurdunun karşısında uygun alan olduğu gelen çözüm önerileri arasında yer almıştır.

Bununla birlikte bölge halkından gelen öneriler arasında gönüllü evleri yazın kapalı olduğu için dönüştürülerek gençlik çocuk engelli merkezleri olarak kullanılabileceği ifade edilmiştir. Ayrıca Öğrenciler hem bölgenin hem de Kadıköy’ün üniversite bölgesi olduğu için belediye tarafından yurt sayısının artırılması, yurt için STK’lerle işbirliği yapılabileceği gelen düşünceler arasında yer almaktadır.

    

Emekli ve Yaşlılarımız Hakkında Gelen Talep ve Öneriler

Yaşlı ihtiyaç analizi yapılması, emeklilerin boş zamanlarını değerlendirebiliecekleri sosyalleşebilecekleri alanların artırılması, Belediye tesislerinde öğlen çorba olması ve ücretlendirmenin uygun olması, sosyal yaşam evinin cumartesi ve pazar çalışması önerilmiştir.

 

Afet

Afet eylem planları hazırlanarak mahalleli ile afet bilinçlendirme çalışmalarının daha güçlü şekilde yapılması talep edilmektedir. Ayrıca, afet toplanma alanlarının geliştirilmesi konusunda arayış içine girilmeli ve tatbikatlar yapılmalıdır.

 

Diğer Beklenti ve Öneriler

1-Mahallelerdeki çeşmelerin artırılması ve bakımlarının düzenli yapılması,

2- Mahmut Baba Türbesi mezarlığının ıslah edilmesi,

3- Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi gibi merkezlerin yaygınlaştırılması,

4- Belediyeden yardım yapılan ailelerin tespitinin doğru yapılması,

5- Feneryolu dükkanlarının Potlaç için kullanıma açılması,

6- Altıyoldan iskeleye inen kaldırımların düzeltilmesi ve simge alanların düzenlenmesi,

7- Tabela kirliliğinin önüne geçilmesi,

8- Kadıköy genelinde belirli merkezlerde bırakılan bozuk araçların belirli yerlere çekilmesi,

9- Kadıköy Söğütlüçeşme'deki İSPARK’ın kaldırılması, trafik düzenlemesinin buna göre düzenlenmesi,

10- Fikirtepe, Hasanpaşa, Dumlupınar ve  Eğitim mahalleleri gibi yerlerde yeşil alanların ve spor alanlarının artırılması,

 

Mahalleye Dair Özel Sorunlar:

1- Çömlekçi çukurunda kış döneminde lastik yakımının engellenmesi,

2- Hızır Reis Parkı'nın parkelerle döşenmesi yerine yeşil alana çevrilmesi,

3- Atatürk Caddesi'nde Manolya Pastanesi önündeki trafik ışıklarının düzenlenmesi (yaya ve araç için eş zamanlı yanıyor),

4- Sahrayıcedid Mahallesi'e yeteri kadar giysi kumbarasının konulması,

5- Özlem Sokak'taki temizlik sorununun giderilmesi,

6- Derici Zeynel Sokak'a tersten girişin engellenmesi,

7- Kazım Sokak üzerindeki otomotivin kaldırım işgalinin engellenmesi,

8- Mustafa Saffet Anadolu Lisesi'nin karşısında tabelası olmayan tesisin denetlenmesi,

9- Ressam Salih Ermez Gözcübaba durağıa asfalt çalışması yapılması,

10- 23 Nisan Gönüllü Evi'nin aktif hale getirilmesi,

11- Taşlıyol Sokak ve Mümin Deresi sokaklarındaki gürültünün önlenmesi,

12- Ferhat Sokak'taki kaldırımların yenilenmesi,

14- Gözcübaba kuran kursu yanına bank konulması,

15- Gönüllü evlerinin daha etkin hale getirilmesi,

16- İBB ile koordine olunarak Atatürk Caddesi'nde ağaç budaması yapılması,

17- Göztepe metroya ulaşımda kullanılan Çömlekçi Çukuru Sokak'ta kaldırımların yenilenmesi,

18- Ortabahar Sokak'taki trafik ışıklarının düzenlenmesi (yayalar ve araçlar için yanlış yönlendirme yapıyor),

19- Özellikle öğrencilerin can güvenliği bakımından çok önemli olan 29 Ekim İlköğretim Okulu'nun karşısında bulunan Mandıra Caddesi'nin Gözcübaba tarafındaki girişindeki orta refüjün 10-15 metre ileri uzatılması ile çok sık tekrarlanan trafik kazalarının engellenmesi,

20- Sahraycedit Mahallesi'ndeki bazı bölgelerde yanmayan sokak lambalarının AYEDAŞ ile koordine olarak düzeltilmesi,

21- Şair Arşi Caddesi ve Sahra Aralığı Sokak köşesindeki arazinin mümkünse park haline getirilmesi,

22- Atatürk Caddesi otobüs durağının yağmurdan ve güneşten koruyacak şekilde düzenlenmesi,

23- Fahrettin Kerim Gökay Kliniği önündeki kaldırımların genişletilmesi.